Procesna oprema

Privatno društvo za proizvodnju zavarenih konstrukcija i posuda od čelika i aluminijskih legura je osnovano 2005. godine s ciljem da nastavi proizvodnju i sačuva tržišnu poziciju Energoinvest-a iz Sarajeva u oblasti energetike. Društvo je preuzelo sve resurse (kadrovi, oprema, objekti i dokumentacija) Energoinvest-ove Tvornice Procesne Opreme iz Jajca.

U posjedu je tvorničkog kruga površine 30.000 m2, proizvodne hale 2.400 m2, skladišta, radionica i tehnološki je zaokružena (oprema za rezanje, žljebljenje faze za zavarivanje, savijanje kružno i kutno, pozicioneri i okretaljke za montažu posuda, glodalice, bušilice, tokarilice za izradu prirubnica i filter ploča, hidrotest do 40 bar-a, žarenje i AKZ-e) proizvodnja cilindričnih, zavarenih posuda i opreme pod tlakom u klasi 1 do klase 4. prema EU direktivi: Ped 97/23/EC. moguć je termički tretman proizvoda (žarenje) i zaštita ovd korozije (pjeskarenje, premazi i sl.). Jedini u BiH smo proizvođač podnica postupkom inkrementalne deformacije u hladnom stanju za cilindrične posude u području prečnika od 800 mm do 3.600 mm. debljine

do 14 mm za čelik granice elastičnosti re=355 mpa.

Uveden je sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001 i pogon certificiran za izvođenje zavarivačkih radova prema EN 3834, od strane TÜV-a iz Münchena. Upošljava oko 60 radnika osposobljenih i atestiranih za proizvodnju posuda i opreme pod tlakom (inženjeri iz oblasti proračuna konstrukcija i zavarivanja s certifikatom EWE i IWE, atestirani zavarivači za postupke zavarivanja: MIG/MAG, TIG/WIG, UP-EPP, REL).

Prosječan kapacitet proizvodnje u zadnje tri godine je prerada oko 1000 MT toplo valjanog čeličnog lima u kvaliteti S235JRG do S355J2G3 u posude za naftu i naftne derivate, rafinerijske plinove, vodu, zrak i ostale tehničke plinove. Također, se preradi i oko 50 MT nehrđajućeg čelika i aluminijskih legura (AlMg) u opremu za potrebe prehrambene industrije.

Društvo ima uspostavljenu suradnju s certificiranim kooperantima za usluge ispitivanja (NDT, UT,RT i Metode s razaranjem materijala FMT), i usluge tvrdog gumiranja opreme za rad s agresivnim fluidima.